Hvordan velge sanglærer

Mister Know-it-all

Det finnes mange flinke sanglærere i landet vårt, og av og til kan det være vanskelig å bestemme seg for hvem man skal gå til. Hvordan vet du hvilken sanglærer som er rett for deg? En ting er klart: ingen sanglærer kan allting. Hvis du treffer på en som påstår det, ville jeg faktisk gått videre. Det er vel så viktig å vite hva man ikke kan, som hva man faktisk kan. Jeg, for eksempel, kan absolutt ikke hjelpe til med intepretasjon i Wagner-opera, men jeg kan definitivt lære bort både R&B-licks og musikalmiks.

Personality

Et annet viktig aspekt er personlig kjemi. Mange sanglærere er gode menneskekjennere, og kan jobbe med mange forskjellige slags folk, men av og til "klikker" det bare ikke. Da er det lurt å gå videre. Det kan handle om alt fra undervisningsstil til temperament. Tenk derfor gjennom om det er noe som er spesielt viktig for deg at sanglæreren kan bistå med: trenger du tydelig disiplin, er du avhengig av positiv feedback, eller er du spesielt god til å jobbe gehørbasert, er alle disse tingene bra å si fra om og diskutere med sanglærer på første møte, slik at dere vet hvor dere har hverandre.

sangtimer oslo sanglærer

I Like Your Style

En tredje ting det kan være lurt å tenke på er stil og teknikk. Er du ute etter generell sangteknikk, kan mange hjelpe deg med det. Men dersom du er ute etter en spesiell stil eller sjanger, kan det være lurt å sjekke at læreren har kompetanse på området. Husk at sangteknikkmetoder som Estill og CVT ikke er sjangerspesifikke, men bare forskjellige måter å trene teknikk inn sang på. En bra måte å ta rede på hva sanglæreren er best på er rett og slett å spørre. Jeg pleier å nevne mine spesialiseringer i den første korrespondansen jeg har med eleven. Si også fra om det er noe annet enn sang du vil jobbe med, mange sanglærere har erfaring fra andre ting også, noen er utdannet inne logopedi, Feldenkrais eller Alexanderteknikk, mens andre spiller et annet instrument også. Jeg syns det er bra å vite om eleven er interessert i å synge i mikrofon, eller om man er interessert i å spille et instrument samtidig med at man synger, slik at jeg kan legge jeg til rette for det.

Protection

En siste ting det kan være lurt å tenke på er at sangpedaog ikke er en beskyttet tittel. Det betyr at hvem som helst kan kalle seg det, selv om de ikke har en vokalpedagogisk utdanning. For at du skal få mest ut av dine sangtimer, er det lurt å ha en lærer som har god innsikt i pedagogiske metoder, slik at undervisningen blir så effektiv som mulig. Noen ganger kan en person ha jobbet utøvende i så mange år, parallellt med å ha undervist, at den personen har realkompetanse som veier opp for formell utdanning. Uansett er det greit å undersøke dette, sånn at du kan ta et opplyst valg basert på dette. Alt i alt er det viktig å finne ut av hva man er ute etter, for å få mest ut av sangtimene.

Spilleliste til inspirasjon:

 

1 kommentar

  1. Hvordan øve fornuftig - Sølvi Elise Halvorsen på 27. september 2019 kl 08:07

    […] Jeg har tidligere skrevet et innlegg som handler om hva man bør tenke på når man velger lærer, så les gjerne det først, og kom så tilbake […]

Legg igjen en kommentar





Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.