8 essensielle deler av strupehodet du bør kjenne til

En gang i halvåret går jeg gjennom alle papirene mine, og forsøker å sortere litt. I løpet av en termin kan noter, sangteknikkpapirer, oppvarmingsøvelser og andre papirer havne på avveie, så da er det greit å ta i et tak og rydde litt. I løpet av dagens lille sorteringsøkt dukket det opp noen forenklede anatomiske tegninger, som jeg ville dele med dere. Da jeg først begynte å interessere meg for sangteknikk, syntes jeg at det var vanskelig å finne enkle og oversiktige anatomiske figurer – kanskje er det andre som deler den erfaringen med meg?

Her er i alle fall fire innscannede tegninger:

strupehodet, stemmebånd, svelg, tverrsnitt

 

strupehode, tverrsnitt, larynx

 

De 8 essensielle delene som det er viktig å forstå funksjonen av er:

 1. Strupelokket og strupelokkets lukkemuskulatur
 2. Skjoldbrusken
 3. Ringbrusken
 4. Pyramidebruskene
 5. Stemmebåndene
 6. De falske stemmebåndene
 7. Velum
 8. Tungen

Alle disse delene er det viktig å kjenne til, og de vil bli grundig gjennomgått i en ny serie her på bloggen. En etter en vil de bli forklart med et så lettfattelig språk som mulig. Så følg med fremover.

1 kommentar

 1. Maiken Elvemo på 30. juli 2013 kl 13:42

  Hei!

  Jeg er en elev ved Musikkteaterhøyskolen som skriver bacheloroppgave om sangteknikk og ser at du har noen flotte bilder av strupehodet på bloggen din. Er det noen mulighet for at jeg kunne bruke bildene og evt finne ut hvor de er hentet fra?

  Vennlig hilsen
  bachelorstudent

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.