Hvordan øve når alle andre vil se på Netflix
1.5 millioner nordmenn er igjen henvist til å holde seg mest mulig hjemme, og om det ikke var krevende nok å legge inn øvingsøkter fra før av, blir det jo ikke akkurat lettere av å måtte være hjemme hele tiden, og å vite at alle rundt deg også er hjemme. Hele. Tiden. Dette gjelder jo særlig når det du øver på er å synge stort og høyt. Derfor har jeg satt sammen en smørbrødliste med mine beste råd og tips til deg som gjerne vil ha øvingsprogresjon selv om du bor i lettveggskollektiv med fem andre som heller vil spille dataspill og se på Netflix.
1. Hold deg i form. Jeg vet, det er lettere sagt enn gjort. Uansett er rådet: hold deg i gang - enten det er styrketrening, å jogge en tur, eller mer avspennende treningsformer som pilates og yoga - få inn en økt med fysisk aktivitet om dagen. Det vil kroppen og dermed stemmen takke deg for!
2. Øv på tekst. Å øve sangtekster separat fra melodien har mange fordeler. For det første gjør det at de lagres "for seg selv" i hukommelsen, ikke bare "sammen med melodien". Dermed øker det sjansen for at du husker dem i et avgjørende øyeblikk. For det andre kan det gi deg en dypere forståelse av sangen om du pugger tekst og frigjør den fra både rytme og melodi. Flere forslag: Hvordan kan du eksperimentere med betoning? Hva skjer med frasene om du gjør om på pustemønsteret? Skriv ned teksten for hånd helt til den sitter av seg selv. Har du problemer med å sovne? Bruk tekstpugg som det siste du gjør om dagen - prøv å huske en tekst utenat i steden for å telle får. Det kan være en veldig effektiv måte å sovne på. Tenk, alt dette kan du gjøre - helt uten å lage en lyd.
3. Pust. Er det en ting som er gjennomgående bra å trene på så er det å være i harmoni med sin egen pust. Det gjeder både for hvordan du bruker luftstrømmen når du synger, og hvordan du kan jobbe med pusten for å roe ned kroppen dersom du, la oss si, er urolig for fremtiden. Husk bare på at å jobbe med sangluftstrømmen ikke nødvendigvis er det samme arbeidet som å jobbe med stressmestringspust.
4. Sirene. Altså ikke bæ-bu, men det å synge med en så liten og tynn, dog tett* klang, for eksempel på -ng at naboen ikke hører et pip. Dette aktiverer kroppen som om du skulle synge "ordentlig", men produserer en skånsom og tettende lyd som du kan bruke både for å synge skalaer, og for å øve fraser og hele sanger.
5. Mime! Jeg vet, det kanskje virker litt underlig, men min tese er at dersom du går "all in" i mimingen, aktiverer du veldig mange av de musklene som ville jobbet når du synger, og dermed får du lagt inn en effektiv stemmetrening, selv uten å lage en lyd. Dette krever en viss kroppsbevissthet dog, så føles det anspent, er kanskje ikke dette øvelsen for deg.
6. Diksjon. Hvorfor ikke spesialisere seg litt når man først holder på? Diksjon kan trenes opp uten å lage så mye lyd, ord formes med tungen, ikke kjeven, og øvelser som handler om å trene opp en god diksjon kan hjelpe deg langt på vei bort fra kjevespenninger og annet rusk. Igjen handler det her om å øke kroppsbevisstheten og å finne en god funksjon for å produsere tydelig teksting uten overartikulasjon.
7. SOVT. Neida, jeg har ikke feilstavet at du skal sove. Selvom søvn også er bra for deg. SOVT står for semi-occluded-vocal-tract, og er et samlebegrep for øvelser som er supre for å bygge et sunt og effektivt stemmeapparat. En klassiker som også er veldig tyst, er å jobbe med det som på fancyspråk heter fonasjon i rør, og som involverer et plast/glass/silikonrør og en vannflaske. Dette er en effektiv og skånsom stemmetrening som ofte blir brukt i rehabilitering av skadede stemmer, men som også er bra for å trene opp friske stemmer. Pass bare på at dersom du gjør dette, bør du ha fått opplæring i det av noen som kan det, ettersom at om du gjør det feil, kan det gjøre vondt verre. Det vil si: kan du det fra før: topp, har du aldri gjort det før, ikke begynn akkurat nå uten konsultasjon med en profesjonell.
8. Balanse. Enten det handler om å balansere på et ben i kriger 3 eller om du benytter deg av et balansebrett, så er det å øve på pust og sang mens du trener balanse utrolig effektivt for å jobbe opp en god aktivitet i kjernemuskulaturen som vi trenger når vi synger.
9. Hør på musikk. Utfordre deg selv til å høre på annerledes musikk enn det du pleier. Det finnes utrolig mye gøy der ute, og det er mange spennende måter å bruke stemmen på. Hør på noe du ikke pleier å høre på, og prøv å analysér hva de gjør med stemmen. Kan du gjenskape det i din stemme?
10. Syng ute. Gå ut til havet, eller ut i skogen og syng der. Kjenn på akustikken - hvordan er det forskjellig? Hva er det som skiller seg fra når du synger innendørs? Hvordan må kroppen jobbe annerledes enn når du synger innendørs der du bor?
Avsluttningsvis: Forsøk å kommunisere med de du bor med om at det å øve er viktig for deg. Kanskje kan dere avtale en timeplan for når det passer at du øver, som også tar hensyn til deres rutiner og tider? Dette gjelder selvfølgelig ovenfor naboer også. Er du redd for å forstyrre naboen, kan det hende at du anspenner kroppen ubevisst, og dermed øver på en ufordelaktig måte. Bedre da å ta en prat med naboen og forklare situasjonen. Hvem vet, kanskje de bare er glad til for at det er litt sang i huset?
* Med ordet "tett" mener jeg at du har en jevn flytfonasjon som resulterer i at stemmebåndene i hver syklus de vibrerer lukkes og åpnes helt. Når vi hører dette oppleves dette som en "tett" klang, til forskjell fra en "luftig" klang, der man ikke får til en fullstendig lukking på stemmekildenivå. Merk også at dette ikke handler om estetikk i denne sammenhengen, men om stemmehelse. Stemmen kan produsere mange forskellige lyder, og ingen av dem er "feil", men det er vesentlig for alle stemmer å få til en jevn og tett klang. Personlig bruker jeg en luftigere klang titt som tett, men da som et estetisk valg, ikke fordi stemmen ikke klarer noe annet.